Nejčastější mýty, které se týkají medu
V období chřipek a nachlazení se většina lidí spoléhá na jednoho pomocníka, a sice na med. Jedná se o jednu z potravin, na kterou se právě v období chřipek a nachlazení můžeme stoprocentně spolehnout. Bohužel i kolem medu, o němž se taktéž říká, že je to superpotravina díky množství obsažených tělu prospěšných látek, koluje celá řada mýtů a pověstí, které jenom motají lidem hlavu. Prozraďme si proto nejčastější mýty a vysvětleme si je, uveďme tím vše na pravou míru.
Zkrystalizovaný med rovná se nekvalitní med
Med je bezesporu jedním z největších darů přírody. Včelky, které med produkují, se u jeho výroby opravdu nadřou, zachraňují nám tím ale naše zdraví. V souvislosti s medem však koluje mezi lidmi mýtus či domněnka, že zkrystalizovaný med už není kvalitní. Jenže to není pravda. Krystalizace je jen přirozenou vlastností medu, je zároveň důkazem toho, že s ním bylo šetrně nakládáno.
Med se nemusí nijak zvlášť skladovat
Mnozí lidé mají med v kredencích, jiní ho mají ve sklepě. Bohužel se domníváme, že med nemusíme nijak speciálně skladovat, ale to je jenom další mýtus, který jsme si mezi sebou vypěstovali. I med se musí skladovat za jistých podmínek, ostatně jako každá jiná potravina. Zatímco masu nesvědčí teplo, pro med není dobré zase světlo a vysoké teploty. Musí být uchováván při teplotě nejvíce pětadvacet stupňů Celsia, a to ideálně v temnu a suchu.
Med se nikdy nezkazí
Možná si říkáte, že med se nemůže nikdy zkazit. Jenže to je lež. Med se skutečně může zkazit, i když tedy to nějakou dobu trvá. Med je proslulý svou dlouhou trvanlivostí, důvodem takto vysoké a dlouhé trvanlivosti je především vysoký obsah jednoduchých cukrů a nízký obsah vody.
Kazí se však především med, který není dostatečně kvalitní.