Trable s bílou obuví

Trendy se neustále mění, ale na poli obutí zůstává už roky jedna stálice. Bílé tenisky jsou nedílnou součástí botníku mužů i žen, skvěle se kombinují a nehrozí, že by následující sezónu nebyly v kurzu. Ale ta údržba.  

Lapač nečistot  

Plátěné tenisky jsou trendy už spoustu let a jen málokdo je v botníku nemá. Je to skvělá volba pro výlety, pochůzky po městě, snadno se kombinuje se sportovním, ležérním i elegantním stylem. Problém je v materiálu. Co do sebe totiž světlá vlákna nasají, to pustí jen velmi těžko. Jemné zacházení vás nečistot nezbaví a hrubší metody mohou narušit strukturu materiálu a z nadčasových bot budou rázem šlupky na zahradu. A to při cenách, kdy ani u plátěnek neklesají pod tisíc korun, nechcete.  

Pračka  

Pokud chcete proces urychlit, vložte každou bodu zvlášť do pracího sáčku, vyndejte tkaničky a přidejte pár kusů prádla podobného odstínu, aby se boty neotloukly o buben. Nastavte nízký program a použijte tekutý gel bez aviváží a parfemací.  

Ruční práce  

Mnohem lepší a šetrnější variantou je ale ruční praní. Můžete buď vyrobit mýdlovou emulzi nebo použít směs jedlé sody a peroxidu vodíku. Jakmile dosáhnete krémové konzistence, kartáčkem naneste na špinavá místa a nechte proniknout hluboko do látky. Poté opláchněte studenou vodou a nechte uschnout.  

Nejistý výsledek  

S koženou obuví to bohužel tak jednoduché není a seznam možností, jak se skvrn zbavit, je žalostně krátký. Ideální je znečištění předcházet. Všem je ale jasné, že to není možné.  

Do pračky je dát nemůžete, to by byla konečná. Nepomohly by ani výše zmíněné triky, které lze použít u plátěnek. Účinná je jen prevence a pravidelná impregnace. Ta totiž nechrání jen před vodou, ale vytváří speciální vrstvu, která zabraňuje oděru, odřeninám, škrábancům a v neposlední řadě i usazování nečistot. Pokud už se tak stane, namočte kartáček na zuby s měkkými štětinami v mýdle bez parfemace a barviv a jemně odstraňte. Výsledek ale zřejmě nebude stoprocentní.  

Lenka Váhová

Lenka Váhová

Lenka Váhová - redaktorka časopisu Lastfashion v online i tištěné podobě. Zajímá se o obor módy a krásy. Již 5 let působí jako hlavní copywriterka.

Lenka Váhová has 372 posts and counting. See all posts by Lenka Váhová