Jaké sacharidy neškodí?
Neustále nám všichni radí, že máme jíst zdravěji, protože nám za to tělo poděkuje. To je sice pravda, jíst zdravěji bychom měli, ale neznamená to, že bychom měli z našeho jídelníčku vyhodit všechny sacharidy. I sacharidy jsou tělu prospěšné, pokud samozřejmě je do těla dostáváme v takové podobě, v jaké nám neškodí. Ukončete válku proti sacharidům a vezměte na milost ty, které nejsou tak špatné, jak se o nich říká. I u sacharidů platí, že nemůžeme všechny házet do jednoho pytle.
Luštěniny
Zdrojem sacharidů jsou například luštěniny, které bychom do našeho jídelníčku rozhodně zařadit měli. Jsou totiž nejen zdrojem sacharidů, ale také vlákniny, bílkovin, hořčíku a draslíku. Luštěniny jako takové mají tělu prospěšné účinky. Například dokážou regulovat hladinu cukru v krvi nebo snižují hladinu špatného cholesterolu.
Dýně
Dýně je sice typicky podzimní zelenina, ale je pravdou, že dýně jsou k dostání i v jiných částech roku. Dýně jsou fantastickým zdrojem vlákniny, nejen sacharidů. Obsahují také tělu prospěšné vitaminy, které pozitivně působí na naši pleť a imunitní systém.
Celozrnné těstoviny
Možná těstoviny nekonzumujete z toho důvodu, že vám někdo řekl, že mají vysoký glykemický index, a tak se konzumovat nesmí. Jenže existují také celozrnné těstoviny, které nejsou nic špatného. Obsahují velkou porci vlákniny, kromě toho dokážou zasytit na delší dobu.
Ovoce
Co bychom dělali bez ovoce! I v ovoci se sice nachází porce sacharidů, ale daleko více se v ovoci nachází tělu prospěšných látek, proto na to myslete. V ovoci najdete kupu vitaminů, minerálů, tak antioxidantů a dalších látek, jež tělu prospívají. Ovoce se však doporučuje konzumovat hlavně během dopoledne, odpoledne pak přejděte na zeleninu. Případně přejděte odpoledne na takové druhy ovoce, které obsahují méně cukru a méně kalorií než jiné druhy.