Něco na zahřátí
Chladné večery jsou tady. Proto je potřeba se krásně zahřát a nejlépe i něčím, co podpoří náš imunitní systém. Není nad to, vytvořit si svůj vlastní likér, který vám bude chutnat a bude ho chválit každý, kdo ho ochutná.
Z čeho ale takový podzimní likér vytvořit? No přeci z šípků!
Sbíráme
Není nad to si vše udělat sám. Proto se na sběr vydejte osobně, spojíte příjemné s užitečným. Šípky sbírejte na co nejlepším místě. Určitě ty u cesty nechejte tam, kde jsou, protože s těmito šípky bychom si mohli odnést spíše problémy než lék. Také je důležité do čeho si šípky ukládáme, aby nám za tu dobu než nasbíráme potřebné množství a než dojedeme domů, nechytli nějakou skrytou plíseň.
Šípky neskladujte moc dlouho. Je dobré je co nejdříve zpracovat.
Likér
Šípky již máme doma a teď přichází to nejdůležitější. Jak připravit zázračný likér? Jdeme na to!
Připravíme si: 400g šípků, 1 větší hrnek vody, jednu celou skořici, 230g cukr krystal, kůra z menšího bio pomeranče, 1,5 litru vodky.
Šípky důkladně očistíme, tak aby nám zůstala jen červená část. Poté šípky nasypeme do větší misky a přidáme vodku, pomerančovou kůru a skořici. Necháme luhovat cca 12 dní v chladnějším prostředí.
Až uplyne určená doba, vrhneme se na další postup a to tak že dáme vařit hrnek vody a postupně rozpouštíme cukr. Poté necháme vzniklý sirup vychladnout. Uležené šípky přecedíme přes čistou utěrku a smícháme s vychladlým sirupem. Nalijeme do skleněných lahví a necháme cca jeden měsíc uzrát. Poté můžeme konzumovat dle libosti.