Nový pohled na mýty o zdravé výživě: Je řepkový olej lepší než olivový a odvápňuje mléko kosti?
Patříte mezi zastánce zdravé výživy? Potom vás určitě budou zajímat různé perličky, které se jídla týkají. Určitě jste si oblíbili olivový olej a při přípravě pokrmů s ním pravděpodobně nešetříte. Potom byste ale měli vědět, že nejzdravější rozhodně není. Možná vás to překvapí, ale panenský olivový olej má méně nenasycených mastných kyselin než u nás běžnější olej řepkový!
Řepkový olej má víc nenasycených kyselin
Olivový olej obsahuje 75 % mononenasycených, 1 % omega 3 a 9 % omega 6 mastných kyselin, zatímco řepkový olej 61 % mononenasycených, 9 % omega 3 a 20 % omega 6 mastných kyselin. Řepkový olej je na tom v konečném součtu 90 % ku 85 % tedy o celých 5 % lépe. Olivový olej navíc obsahuje dost kalorií (jedna polévková lžíce až 500 kcal).
Obsahuje mléko nejvíc vápníku?
Pravděpodobně vám jako dětem vyprávěli, že máte pít mléko, protože je zdrojem vápníku, bez něhož správně nerostou zuby ani kosti. Mléko sice opravdu obsahuje vápník (100–120 mg na 100 gramů), ale ve vašem organismu bohužel reaguje kysele a za určitých podmínek může dokonce i odvápňovat kosti. Proto se řiďte heslem všeho s mírou. Konzumaci kravského mléka rozhodně nepřehánějte. Část své denní porce mléka nahraďte rostlinnými mléky, třeba makovým (v máku najdete 1400 mg vápníku na 100 gramů). Makové mléko navíc v těle reaguje zásaditě.
Najdete v mořských rybách rtuť?
Lékaři i výživoví poradci lidem kladou na srdce, abyste jedli dostatek ryb, které jsou bohaté na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Doporučují například lososa nebo tuňáka. Jenže má to háček. Do těla ryb, a to zejména mořských, se dostávají znečišťující látky vypouštěné do vody. Ve hře jsou například těžké kovy jako rtuť nebo polychlorované bifenyly. Doporučuje se proto jíst maximálně 340 gramů ryb týdně a vyhýbat se přitom nejvíce kontaminovaným druhům jako mečouni nebo žraloci. Řídit by se jím měly hlavně těhotné ženy.