Omyly zdravé stravy. Másla ani sladkého ovoce se nemusíte bát
Natřete si s požitkem na chleba tlustou vrstvičku margarínu s pocitem, že děláte něco pro své zdraví? Omyl. Daleko více pro své zdraví uděláte, když si chléb namažete tenoučkou vrstvičkou kvalitního másla. Proč?
Máslo není žádný strašák
Co vlastně máslo obsahuje? Hlavně živočišný tuk (přes 80 %), vodu a sůl. Margarín je sice rostlinného původu, má nižší procento tuku (cca 25–60 %) a téměř neobsahuje cholesterol, ale aby zůstal v tuhém skupenství vhodném pro namazání, vyžaduje řadu dalších přísad, transmastných kyselin, o jejichž složení výrobci většinou taktně mlčí. Proto, pokud to nebudete přehánět, klidně si můžete máslo občas dopřát. Pokud se bojíte příliš velké porce energie z másla, používejte na mazání měkké sýry jako žervé.
Tmavé pečivo není vždy celozrnné
Každý den se v obchodě zamýšlíte nad plnými regály jaké pečivo koupit? Sáhnete nakonec většinou po tmavém, protože je automaticky považujete za zdravější? Děláte chybu. Všechno, co se jako celozrnné tváří, nemusí ve skutečnosti být celozrnné. Velmi často pečivo výrobci dobarvují potravinářskými barvivy nebo karamelem, aby vypadalo tmavé. Dobrá nejsou ani semínka na povrchu, protože nevydrží vysoké teploty a při zahřívání se mění se v karcinogeny. Pokud celozrnné pečivo, jedině se semínky uvnitř. Navíc je celozrnné pečivo energeticky vydatnější, a proto je třeba volit menší porce.
Po ovoci se tloustne. Opravdu?
Trpíte večer chutí na ovoce, ale raději si ho odepřete, protože máte obavu, že byste ztloustli? Omyl. Zapomeňte na mýtus, že ovoce má příliš mnoho cukru a můžete si ho dopřát jedině dopoledne nebo maximálně k obědu. Chcete-li do svého těla dostat správnou denní dávku vitamínů a minerálů, klidně můžete sníst i kilogram ovoce a zeleniny denně. Ovšem po menších porcích a různé druhy. Ovoce obsahuje hlavně vlákninu a vodu a snadno a rychle se tráví. Dávky cukru v ovoci nejsou tak vysoké, aby ohrožovaly štíhlou linii.