Pomazánka z uzeného masa nejen pro mlsné jazýčky
Čeká vás návštěva nebo jen nevíte, co připravit k večeři? Můžete zkusit snadnou pomazánku z uzeného masa. Není náročná na čas ani přípravu a skvěle se hodí také na přípravu silvestrovských chlebíčků!
V receptu záměrně neuvádíme poměr jednotlivých surovin, jelikož vždy záleží na chuti a preferencích. Obecně by však v pomazánce měl být největší poměr právě uzeného masa.
Budete potřebovat
- uzené maso
- majonézu (případně bílý jogurt)
- plnotučnou nebo francouzskou hořčici
- vejce
- sůl
- pepř
- česnek
- křen
Uzené maso musíte uvařit. Proto pokud máte více času na přípravu, můžete ho připravit předem.
Nejprve si uvařte vejce na tvrdo a nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Uvařené uzené maso pomelete.
Pokud máte rádi majonézu, smíchejte ji s plnotučnou nebo francouzskou hořčicí. Jste-li nakloněni spíše zdravější stravě, můžete místo majonézy použít bílý jogurt. Nic tím nezkazíte a na chuti to také nepoznáte.
Do hotové směsi majonézy nebo jogurtu s hořčicí přidejte pomleté maso, pokrájené vejce a vše dobře promíchejte nebo rozmixujte.
Jinou variantou receptu je místo vajec použít sýr. Ten utřete s majonézou. Tím vznikne jakási omáčka, kterou podle potřeby dochutíte solí, pepřem nebo jiným oblíbeným kořením. Pomazánka si skvěle sedne s česnekem, který nejprve prolisujte nebo utřete nožem na prkénku. Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat křen. Křen můžete nahradit na drobno nakrájenou cibulí.
Rada na závěr
Pomazánku v nejlepším případě připravte předem, aby se vychladila a ztuhla v lednici. Lépe se zpracovává.
Pomazánka z uzeného masa chutná skvěle na pečivu nebo topinkách. Ty můžete dozdobit podle své fantazie. Tak aby barevný efekt podpořil chuť! Vhodná je čerstvá nasekaná petželka, pažitka, červená paprika, pórek, ale i další druhy zeleniny. Nebojte se experimentovat.