Recept na nejlepší ratatouille
Někteří tento název možná znají jen z filmu o myších od Disney. Myši v něm připravovali tento blíbený venkovský zeleninový guláš. Hlavními surovinami jsou cuketa, lilek, červená a žlutá paprika, rajčata a cibule. Můžete však přidat i další oblíbenou zeleninu, která vám zrovna roste na zahradě.
Ratatouille pochází z Provence, což je region vyznačující se středomořskou kuchyní, aromatickými bylinkami a spoustou zeleniny. Pokud byste váhali s výslovností, je to jednoduše ratatuj.
Tak jdeme na to
Nemusíte se bát, i když má pokrm honosný název, jeho příprava je velice jednoduchá a za pouhých 20 minut ho budete mít připravený do trouby.
Budete potřebovat
- Lilek – Jen jeden dodá tradičnímu receptu na ratatouille pěknou fialovou barvu.
- Cuketu – Vezměte 2 a nakrájejte je, abyste přidali více barvy.
- Rajčata – nakrájená.
- Drcená rajčata – na omáčku.
- Mrkev – nastrouhaná, jde do omáčky.
- Stroužky česneku a cibule – které omáčce dodají tu správnou chuť.
- Sůl a pepř
- Sušené bylinky – budete potřebovat bazalku a petržel pro zvýraznění přirozené chuti zeleniny.
- Olivový olej – typický tuk potřebný k orestování cibule a česneku.
Nejprve si předehřejte troubu na 190° a mezitím začněte na sporáku opékat cibuli, česnek a mrkev, dokud nezměknou. Poté přidejte drcená rajčata, koření a vařte 15 minut. Ochutnejte, zda je koření v omáčce vyvážené a jakmile máte omáčku hustou, nalijte ji do zapékací mísy. Do té také postupně vyskládejte plátky připravené zeleniny do kruhového vzoru a potřete olivovým olejem. Celou parádu zakryjte a pečte, dokud nebude hotová.
Tipy a triky
- Perfektní ratatouille závisí na čerstvosti zeleniny. Proto si dejte čas a vyberte tu nejčerstvější.
- Zeleninu krájejte co nejvíce rovnoměrně, abyste tak zajistili rovnoměrné vaření.
- Zapékací mísu přikryjte. Jen tak se vám vršek nepřipálí.
- Servírujte s ratatouille i chleba. Všichni si ho s omáčkou vychutnají.
- Pokud jste milovníci masa, připravte pokrm s klobásou chorizo.